De afwerking bepaalt voor een groot deel de kwaliteitsuitstraling van je meubel. Het hout van je tafel kan nog zo mooi zijn, als er een laklaag op zit die te veel glimt geeft dat het een goedkoop uiterlijk. De mate van bescherming die nodig is, is ook iets om rekening mee te houden natuurlijk.

Maarja, welke keuzes zijn er nu zoal? Ik zal hieronder een kleine opsomming geven en deze toelichten:

Skylt: Soms is de kleur van het hout – vaak bij eiken toegepast- mooi genoeg en wil je deze zo houden. Skylt is een lak, welke van oorsprong is ontwikkeld voor vloeren. Deze lak is super mat waardoor het hout werkelijk onafgewerkt oogt maar toch een hoge bescherming biedt. Het is een watergedragen 2 componenten lak, waarvan nieuw hout circa 3 lagen van dient te krijgen voor optimale bescherming. Om het mooiste resultaat te krijgen moet er tussen de laklagen door licht geschuurd worden. Hiermee haal je de ruwe opstaande vezels weg en krijg je een fijn, glad resultaat.

Doordat het een onzichtbare laklaag is die in het hout trekt, krijg je geen krassen in de toplaag, die je anders vaak hinderlijk ziet. Het hout behoudt tevens de natuurlijke structuur. Al deze kenmerken van Skylt maken het een prachtige, duurzame afwerking voor tafels en andere houten meubels! Hieronder is een rustiek eiken kast te zien die is behandeld met Skylt lak.

Prachtig zoals moeder natuur het hout heeft gemaakt! Met deze lak bescherm je het zonder dat te verbergen.

Monocoat olie: deze olie heeft stiekem vaak mijn voorkeur, daar waar het een prachtige olie is om mee te werken en het in ongelooflijk veel kleuren te verkrijgen is! Om nog maar niet te spreken over de combinaties die je zou kunnen maken met een eventuele beits ter voor kleuring. Je kunt hierdoor de perfecte kleur vinden die combineert bij je interieur, ik wil je graag inspireren!

Monocoat – de naam verraad het al een beetje – is een olie die in 1 laag wordt aangebracht. Dit in tegenstelling tot alle andere olie soorten voor hout, die hebben 3 lagen nodig voor optimale bescherming. Deze olie gaat een monoculaire verbinding aan met het hout waardoor het in slechts één laag al beschermd. Alleen voor toepassingen buiten, denk bijvoorbeeld aan een tuintafel, is het verstandig om na 6 maanden het hout nogmaals te oliën voor de beste bescherming. Dit omdat het hout buiten door weersinvloeden veel meer werkt en er kleine ‘’scheurtjes’’ ontstaan waar geen olie beschermt. Hieronder zijn wat voorbeelden te zien van meubels die zijn afgewerkt met Monocoat olie in verschillende kleuren.

Op dit prachtige Bodo houten bureau zit de pure versie van de olie, waardoor de kleur prachtig wordt verdiept zonder de natuurlijke uitstraling te verliezen.

Zoals hier goed te zien is geeft de castle brown monocoat olie een prachtig effect aan het eiken, waardoor de rustieke nerf veel beter tot zijn recht komt.

Of je het hout nu de natuurlijke uitstraling wilt laten behouden, een bruine of oude tint wilt geven of juist een van de 50 tinten grijs wilt geven, het is allemaal mogelijk met deze olie. Ook deze olie is van oorsprong gemaakt als afwerking voor vloeren. Het voordeel is dat de lak enorm slijtvast is omdat een vloer namelijk veel moet kunnen verduren. Dit is toch wel een fijn idee als je weet dat bijvoorbeeld je eettafel er mee is afgewerkt.
Omdat je bij deze olie maar 1 laag aanbrengt, is het heel erg belangrijk dat het hout perfect is geschuurd voor de afwerking. Het schuren gaat meestal in 3 of 4 stappen, afhankelijk van het materiaal. Zo begin je bijvoorbeeld met korrel 120, dan 150, 180 en als laatste 240. Als er schuurkrassen in het hout blijven zitten zal je dit zeker met gebruik van een kleurolie terugzien. Omdat er meer olie in de kras gaat zitten, wat dus als een donkerder stukje zichtbaar wordt. Belangrijk om dit aandachtig te (laten) doen!

Zoals nu wellicht wel duidelijk is geworden is de kwaliteit van de afwerking bepalend voor het meubel. Voor zowel de styling als de bescherming. Ik heb vele monsters in mijn werkplaats staan. Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden en wil je een prachtig, duurzaam meubel laten ontwerpen en maken? Neem dan contact met mij op!

Leave A Comment