Wood and plywood

Multiplex is een sterk plaatmateriaal opgebouwd uit een aantal lagen fineer. Doordat de lagen haaks op elkaar verlijmd zijn wordt de plaat heel sterk en stijf. Het aantal lagen kan variëren van 3 tot meer dan 10, afhankelijk van de kwaliteit en dikte van het materiaal. Het is beschikbaar in meerdere houtsoorten afhankelijk van de toepassing ervan. Het kan gelakt worden, geolied maar ook voorzien van een edelfineer als afwerking. In tegenstelling tot de andere plaatmaterialen bevat multiplex relatief weinig lijm en is het een gezonder alternatief wat mijn voorkeur heeft.

Fineer is massief hout in hele dunne plakjes gesneden van ongeveer 1 mm dik. Eigenlijk zijn alle houtsoorten wel beschikbaar in fineer. Sommige houtsoorten zijn erg duur en met fineer kan je dus goedkoper het uiterlijk van massief hout verkrijgen. Het kan verlijmd worden op alle plaatmaterialen op deze pagina. Massief hout werkt en op deze manier krijg je een veel stabielere plaat.

Spaanplaat is een vezelplaat, dat wil zeggen dat de plaat bestaat uit allemaal houtsnippers en vezels die met lijm worden geperst tot een harde plaat. Het is een vrij zware maar goedkope plaat. Er zitten echter wel nadelen aan. De plaat is zwaar, vochtgevoelig en schroeven komen er slecht in vast, de plaat breekt gemakkelijk uit.  Maar het grootste nadeel is de uitstoot van formaldehyde. Dit is een stof die in de lijm zit en die slecht is voor de gezondheid. Zowel tijdens het bewerken van een plaat, maar ook als het klaar is stoot deze de stof uit wat slecht is voor de luchtkwaliteit in huis en dus de gezondheid.

MDF is een veelgebruikt plaatmateriaal in zowel de meubelindustrie als in de bouw. Het is een goedkope, hele strakke plaat die zich perfect laat aflakken. MDF staat voor Medium Density Fibreboard, het is opgebouwd uit hele kleine houtvezels samengeperst met veel lijm tot een plaat. Normale MDF is vochtgevoelig en vrij zwaar. Door de dichte vezel structuur is het heel glad af te werken en het wordt dan ook vaak gebruikt voor spuitwerk. Echter heeft deze plaat hetzelfde probleem als spaanplaat, de formaldehyde. Het is geen gezonde plaat voor een binnenklimaat. Er bestaan tegenwoordig ook formaldehyde vrije MDF platen, deze zijn beter voor de gezondheid alleen iets duurder. Echter zorgt de fijne vezelstructuur voor hele fijne stofdeeltjes die slecht voor de longen zijn.

Massief hout is een prachtig natuurlijk product. Er zijn tal van toepassingen mogelijk en kan op vele manieren afgewerkt worden. Het is een sterk materiaal en vooral in de lengte richting kan het grote krachten dragen. Geen stuk hout is hetzelfde en dat maakt het zo uniek en mooi. Hout is een hygroscopisch materiaal, dit wil zeggen dat het vocht opneemt en afstaat. Dit noemen ze het werken van hout. Als hout vocht opneemt kan het dus opzwellen of krimpen, afhankelijk van het houtsoort, de grootte en het klimaat kan het wel enkele millimeters werken. Hier moet altijd rekening mee gehouden worden bij zowel de constructie, montage en de afwerking. Hout kan als rechte delen verwerkt worden maar ook gebogen, dit in de vorm van lamineren (dunne laagjes hout of fineer op elkaar lijmen in een gebogen vorm)en stoombuigen.

Massief hout heeft een warme uitstraling, voelt fijn en is prachtig om naar te kijken. Bovendien is het een duurzaam product dat zo in de natuur groeit, mooier kan niet!