Finishes

Voor de afwerking van een meubel kan er gekozen worden voor lak, of het nu transparant is of op kleur, mat, zijdeglans of hoogglans, water gedragen of 2 componenten. Voor elke situatie of wens is er wel een geschikte lak. Een lak ligt als het ware op het materiaal en beschermt deze tegen vocht, vuil en Uv-straling. Het kan aangebracht worden met een kwast, roller of gespoten, afhankelijk van het gewenste resultaat en het soort lak.

Olie is een mooie, natuurlijke afwerking welke het hout zijn eigen karakter laat behouden. Het hout voelt nog natuurlijk aan na de afwerking omdat het er in trekt in tegenstelling tot lak wat erop ligt. Er zijn vele soorten olie en ook in kleur combinaties te verkrijgen. Op deze manier kan hout een veel oudere look krijgen, of een hele aparte kleur. Maar ook gewoon transparant is een hele mooie afwerking. Met olie wordt het hout niet opgesloten tegen vocht maar is het toch waterbestendig.

Als afwerking zou ook voor een laag epoxy of epoxy lak gekozen kunnen worden. Epoxy is een 2 componenten hars welke zeer helder uithard en een mooie glans kan geven aan hout. ook kan er pigment aan toegevoegd worden waardoor er mooie accenten kunnen worden gemaakt in bijvoorbeeld scheuren of knoesten in hout. Het is een erg mooi product echter niet heel gezond. Bij de verwerking zijn veel veiligheidsvoorzieningen nodig en het blijft na uitharding vluchtige organische stoffen (VOS) uitstoten, welke slecht zijn voor de gezondheid. Er is echter een groenere versie nu op de markt in Amerika (Ecopoxy) die vele malen gezonder is. Deze heeft daarom ook mijn voorkeur. Beter voor mens en milieu!